Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa

Pozivamo Vas da se uključite u naše aktivnosti i svojom nazočnošću uveličate obilježavanje Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa u Hrvatskoj:

Aktivnosti obilježavanja Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa:

 

 

Skulptura Dar života na Bundeku

Na zagrebačkom jezeru Bundek u srijedu smo 15. svibnja obilježili Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tom prilikom svečano otkrili novopostavljenu skulpturu Dar života, rad kipara Dragana Kwijatkowskog kao zahvalu svim darivateljima organa.

U ime Hrvatske udruge Transplant okupljene je pozdravila Mirela Pandžić, predsjednica udruge, a potom su po koju riječ rekli gradonačelnik Milan Bandić, dr. med. Branislav Kocman, Predsjednik povjerenstva za transplantaciju, predstavnik sestrinske udruge iz Bosne i Hercegovine, te svečenik koji je blagoslovio skulpturu. Skulpturu su otkrili djeca primatelji organa i djete davateljice organa, uz Gradonačelnika, te simbolično pustili bijele golubice. Ovo je ujedno i prva skulptura posvećena darivateljima organa u ovom dijelu Europe.

Uz tristotinjak okupljenih građana i predstavnike medija, svečanosti su nazočili predstavnici Ministarstva zdravlja, Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje, predstavnici obitelji darivatelja organa, kao i predstavnici tvrtke-partnera udruge Transplant, LIDL-Hrvatska.

U zabavnom dijelu programa nastupili su Klinci z Ribnjaka, te James Cannon Portable Band.

 

Naša udruga - Hrvatska udruga Tranplant

Hrvatska udruga Transplant je udruga pacijenata s transplantiranim organima, sa sjedištem u Gradu Zagrebu, a koja djeluje na području cijele Hrvatske, na Europskoj i svjetskoj razini. Od 2007. Godine u suradnji s Gradom Zagrebom sustavno izgrađujemo dio parka Bundek pod nazivom "Park života", sadeći godinu za godinom drvca crvene boje, a u znak zahvalnosti svim darivateljima organa i tkiva, kao i članovima njihovih obitelji zahvaljujući čijoj velikoj humanosti mi svi danas živimo.

Upravo zahvaljujući ovakvom sustavnom radu, Hrvatska je od zemlje sa dna ljestvice po broju darivatelja, dospjela na vrh svjetske ljestvice, i sada smo već treću godinu za redom među prve tri zemlje u svijetu ne samo po broju darivatelja, već i po broju obavljenih transplantacija organa.

 

Eurotransplant

Hrvatska je punopravna članica Eurotransplant-a, organizacije za dodjelu organa i tkiva čije su članice još i Austrija, Slovenija, Njemačka, Belgija, Nizozemska i Luxemburg. Kada smo ulazili u tu organizaciju, bili smo zadnji po svim parametrima koji se mjere. Međutim, u vrlo kratkom vremenu zahvaljujući entuzijazmu i sustavnom radu, kako nas pacijenata iz udruge Transplant, tako i zdravstvenih djelatnika i svih pratećih službi koje prate transplantacijski program, a osobito zahvaljujući medijima, transplantacija organa u Hrvatskoj je prestala biti tabu tema. Broj darivatelja se višestruko povećao i sada smo u situaciji da smo premašili svoje učitelje.

Obzirom da je Hrvatska od strane Svjetske zdravstvene organizacije imenovana liderom za jugoistočnu Europu kada je transplantacija organa u pitanju želja nam je da budemo svijetli primjer našim susjedima i mjesto gdje se uvijek mogu obratiti za savjet i pomoć.

Obzirom na skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju, želja nam je bila pokazati da i mala zemlja kao što je Hrvatska ima veliko srce i divne ljude koji mogu doprinijeti dobrobiti cijele te velike zajednice.

 

 

Aktivnosti povodom Nacionalnog dana darivanja 2012. godine

Web dizajn i izrada